Velg intervju

Sommer ferie i Normandie
Et intervju med Ã…dne Mo
Interview gallery

Ådne og Sigrun Øybekk - Mo har bodd på Tonga i 6 år sammen med sine 3 barn. De ferierte i  Normandie sommer 2016, og hadde dette å fortelle oss om turen:

1. Hei, dere reiste til Normandie sammen i juni. Kan dere fortelle litt om turen?

Vi ferierte sammen med familien – vi har en stor familie – totalt var vi 20 stk på tur. Vi har snakket om det lenge, at vi hadde lyst på en bilferie i Europa med resten av familien. Jeg har en bror som skulle til Frankrike for å se på fotball EM i år, og da dro resten av familien også. Vi kjørte hele veien fra Gjøvik. I Frankrike skulle vi ha en basetur, ikke kjøre rundt hele ferien. Vi bestemte oss for Cabourg – til sammen 10 netter.

2. Nordmenn som reiser til Frankrike om sommeren reiser oftest sør i landet, hvorfor valgte dere en mer «uvanlig» destinasjon?

Vi ønket å finne en plass å bo innen kjøreavstand i forhold til EM. En annen grunn at vi havnet i Normandie er at mange i familie er opptatt av historie.  Vi hadde kikket og lest en del før turen og visste at det er mye som skjer rundt Normandie-området uten at det er lange kjøreavstander. Tanken vår var at vi skulle se været an. Hvis det var fint vær kunne vi være på stranda, og hvis det var dårlig vær så måtte vi finne på aktiviteter. Det var ikke noe problem, det var mye å se innen korte avstander. Det var også noen «happening» som EM kampen, men også en del av en etappe fra Tour de France som kjørte gjennom Normandie som vi fikk se.

3. Hva vil dere si var «høydepunktene» fra turen?

”D-dag” var et høydepunkt. Vi kjørte til Omaha Beach. Dette var bra både for de historie interesserte og de andre, som bare kunne være på stranda. Det er mye lavvann. Vi kjørte også ut til den  Amerikanske kirkegård, og noen av oss også dro til «Pointe du Hoc» klippene hvor du kan se cratterene og bunkerne.

Vi må si at Mont St. Michel også var en flott ting å se. Når du kommer ditt kan du enten ta buss fra parkeringen, eller gå 30 min til øya. Vi bestemte oss for å gå, og det var en fin tur. Der kan du være en hel dag, det er mange trange gater og restauranter. Det er veldig dyrt der, så vi anbefaler å kanskje besøke det og spise et annet sted.

Det var også veldig fint å jogge der. Mye fin natur og du kan jogge hvor som helst. Hvis man er glad i å jogge eller gå tur er det lurt å ta med joggesko.

Ellers hadde vi også på vei tilbake til Norge et opphold i Paris. Det var en fin avslutning på turen. Vi skulle også besøke hagene til Monet i Giverny men det måtte vi droppe på grunn av dårlig tid.  

4. Noen lokale spesialiteter som dere husker fra turen?

Cider var spesielt der. Smaksmessig var cider i Normandie noe helt annet enn cider som vi får her i Norge. Jeg har også blitt veldig glad i calvados etter den turen. Vi kjøpte en 10 år gammel Calvados på en veldig fin liten landsby som heter Beuvron-en-Auge. Der kan du besøke lokale produsenter, snakke med de og smake på noe godt. Det gir en spesiell opplevelse.

5. Alt i alt, hvordan var det å være Norman i Normandie? Ville du anbefale til flere å reise dit? Hvorfor?

For oss var dette en variert ferie. Vi fikk se mye og oppleve mye. Du er ikke garantert varmt vær i Normandie men det du får igjen for det er fantastisk historie alle steder. Resten av Frankrike har mange fine bygninger og mye historie, men Normandie er het spesielt. Der har du andre verdenskrighistorie, men også middelalder og vikinghistorie som er spennende for både voksne og barn.